Anak disimbah air panas dan mulut disumbat n4jis kucing, ibu tekad rep0rt p0lis walaupun pernah ditawar RM 3,000

Selepas 1nsiden keb4karan bangunan asrama pada 2017 yang meng0rbankan 23 nyaw4, Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiah sekali lagi menjadi perhatian apabila seorang pelajarnya dikejarkan ke H0spital Kuala Lumpur (HKL) akibat melecvr disimbah air panas.

Dalam kejadian 16 Oktober lalu, Muhammad Al-Yusof Muhaimin Mohamad Amir, 13, yang baru enam bulan belajar di tahfiz itu mend4kwa menjadi mangs4 bvli sehingga menerima rawatan di Unit Rawatan Rapi (1CU) Kebak4ran HKL selama 10 hari.Dia mendakw4 disimbah air panas ketika sedang tidur kira-kira jam 4 pagi di asrama tahfiz berkenaan sehingga menyebabkannya melecvr di bahagian badan dan paha kiri.

“Dulu masa bulan tiga, kami pernah berg4duh. Dia suka kacau saya, jadi saya mampu ejek dia sebab nak lawan balik tak boleh, dia kuat.Petang Isnin lepas Asar, dia panggil saya pergi tingkat bawah asrama. Lepas itu dia tumbvk muka saya. Kat tingkat bawah ni memang selalu ada kucing berak. Dia ambil tahi kucing, lepas itu sumbat dalam mulut saya.

“Pagi Rabu waktu tengah tidur, tiba-tiba ada orang tumbvk. Lepas itu, saya terkejut sebab kena simbah air panas,” katanya ketika ditemui di HKL di sini semalam.Ibu mangs4, Siti Satariah Ahmad, 36, berkata, anak kedua daripada empat beradik itu melecur 13 peratus dan kini perlu menjalani fisi0terapi apabila tulang sendi bahu terjejas akibat 1nsiden berkenaan.

“Pada Mac lalu, Yusof pernah lari dari pusat tahfiz pada jam 1 pagi kerana tidak tahan dikacau dan ditumbvk.Malam Isnin (dua hari sebelum 1nsiden simbah air panas) saya ke tahfiz untuk berjumpa sekejap dengan Yusof, saya dapati ada kesan lebam tepi mata kiri. Dia kata kena pukvl.

“Saya maklumkan kepada pengetua dan pengetua beritahu dia akan selesaikan perkara tersebut. Saya hubungi ibu bapa pelaku melalui Whats4pp dan sedia berjumpa pada malam esok tapi mereka tidak datang pun,” katanya.Siti Satariah berkata, difahamkan pelaku dikenakan hukum4n rotan di hadapan pelajar lain.

“Selama 10 hari Yusof di unit rawatan rapi (1CU), tiada seorang ustaz dari pusat tahfiz itu datang tengok. Bil hospital lebih RM400 kami tanggung sendiri,” d4kwanya.Siti Satariah berkata, keluarga pelaku menawarkan kos ganti rugi sebanyak RM3,000 namun dia dan suami mahu menuntut keadilan untuk Yusof melalui perbicaraan di m4hkamah.

Sebelum ini, Pengetua Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiah, Muhammad Zahid Mahmod menjelaskan bahawa 1nsiden berkenaan bukan ke5 bvli sebaliknya salah faham antara dua pelajar.

Muhammad Zahid turut mend4kwa bahawa ia hanya melibatkan sebekas air panas tanpa mengakibatkan mangs4 melecur selain ibu bapa pelajar terbabit bertemu untuk berbincang.Sumber sinarharian,ohmymedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *