Bekas drummer Ukays, Akel Zainal m4ut di Syri4 bersama isteri dan anak-anak

Bekas pemain dram kumpulan rock terkenal 1990-an Ukays, Akel Zainal yang menyertai kumpulan mil1t4n sejak 2014 disahkan terbnuh pada awal tahun ini.Menerusi laporan portal BenarNews, Akel atau Wan Mohd Aquil Wan Zainal Abidin bersama seorang lagi perekrut utama Malaysia bagi kumpulan pengg4n4s Negara Islam (1S) iaitu Mohd Rafi Udin, 53, maut dalam ser4ngan udara Rusia di Syri4.

Mohd Rafi yang juga dikenali sebagai Abu Ain dan Abu Awn al-Malisi dan Akel masing-masing terbnuh pada Januari dan Mac lalu, demikian menurut Ketua Penolong Pengarah Bahagian Anti Pengg4n4s (E8) Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay.Ayob berkongsi perkara itu dengan memetik maklumat antarabangsa daripada rakan sejawatannya serta sumber rakyat Malaysia di Syri4.

Seorang anggota Pasukan Dem0kratik Syri4 (5DF) berjalan melepasi kenderaan yang rosak di tepi jalan di kampung Baghouz di wilayah timur Deir Ezzor di Syri4 berhampiran sempadan 1raq pada 24 Mac, 2019, sehari selepas pemimpin 1S diisytiharkan dik4lahkan oleh 5DF.

Menurut Ayob, Akel terbnuh bersama isteri dan anak-anaknya selain seorang lagi peju4ng 1S warga Belgium.

“Maklumat yang diterima berkata bahawa rumah Akel di Baghouz terkena letvpan b0m semasa ser4ngan udara pada Mac lalu.Isteri dan dua anaknya yang berumur dua dan tiga tahun juga terbnuh,” kata Ayob.

Akel dilaporkan mula menyertai 1S sejak tercetusnya k0nflik di Syri4 dan malah turut ke sana untuk menyertai per4ng.Pada Oktober 2014, Akel did4kwa giat merekrut wanita khususnya pelajar institusi pengajian tinggi tempatan untuk ke Syri4.

Salah seorang daripada mereka ialah bekas pelajar Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (Kuis), Syamimi Faiqah yang dipercayai lari ke negara itu untuk berkahwin dengan Akel selepas berkenalan melalui Facebook.Sumber mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *