Formula Minum Air Kosong Mengikut Waktu Yang Disarankan

Ramai orang beranggapan minum air kosong dalam kuantiti yang banyak baik untuk kesihatan, namun berbeza pula dengan pendapat Kavin Zahri. Menurut beliau, pengambilan air kosong secara berlebihan juga boleh membahayakan kesihatan.

Jadi, sudah cukup jelas bahawa pengambilan air kosong atau air mineral dalam kehidupan seharian amat penting untuk kesihatan. Tetapi bagaimana pula dengan mereka yang mempunyai masalah tak suka minum air kosong?

Formula ringkas yang dapat saya ambil melalui catatan di blog beliau berkenaan kesan minum air berlebihan, selain daripada rasa haus cara terbaik untuk mengukur adalah dengan melihat pada warna air kencing.

S3kiranya warna urine anda jernih, ia menunjukkan yang badan anda terhidrasi dengan baik manakala warna urine yang kekuningan menunjukkan yang anda perlu lebih air untuk sistem badan anda yang lebih baik.

Memetik dari portal Penerangan Malaysia, pengambilan air kosong setiap hari sangat penting, ini kerana air kosong dapat memelihara kesihatan tubuh dan melancarkan sistem metab0lisme dalam badan.

Selain itu, air kosong juga dapat membantu mengurangkan berat badan kita. Sebabnya, bila air dalam badan kita mencukupi, ia s3kaligus dapat membakar kalori dalam tubuh. Dan ini adalah 4 waktu terbaik untuk minum air kosong yang boleh anda amalkan dengan mudah setiap hari.

Sebelum Tidur. Minum segelas air masak sebelum tidur. Tujuannya bagi mengelakkan kita terkena serangan jantung dan juga strok. Di mana kedua-dua penyakit di atas merupakan punca kem4tian terbanyak yang dicatatkan di Malaysia.

Bangun Tidur. Minumlah 2 gelas air masak bagi mengaktifkan organ dalaman kita. Sebelum Mandi. Ada baiknya minum segelas air masak waktu ni. Dapat melancarkan perjalanan d4r4h serta mengurangkan tekanan d4r4h kita.

Sebelum Makan. 30 minit sebelum makan, eloklah minum dulu segelas air masak. Amalan sebegini didapati membantu sistem penghadaman. Di mana perut kita lebih bersedia untuk menerima makanan. Perut tidak jadi terkejut olehnya.

4 waktu di atas adalah kuantiti minima jika anda memang yang jenis tak suka langsung minum air kosong. Saya pernah menulis status di Facebook bertanyakan soalan ini, “Kenapa perempuan bila dah kurus autom4tik nampak cantik siap dengan pakej putih s3kali?”

Dan antara jawapan paling win saya terima, sebab minum air kosong yang mencukupi, itu yang kulit jadi lawa dan putih. Detox katanya. Nah, ini tip ekstra untuk anda, minum air kosong pun boleh jadi cantik, tak perlu pakai produk mahal-mahal. Sumber thevocket

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *