Ketahui Punca Dan Cara Ubati Gatal Celah Kaki, Angkara Ul4t Air!

Jangkitan ul4t air atau nama lain yang biasa kita dengar ‘kaki makan air’ adalah satu penyakit kulit. Ia sering berlaku dan ramai orang akan mengalaminya sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Biasanya berlaku di kalangan lelaki dewasa dan remaja. Apa Itu Ul4t Air? Ul4t air merupakan kul4puk yang menimbulkan rasa gatal apabila ia menyer4ng kaki.

Rasa gatal dan tak selesa ini mungkin akan bertambah jika anda terlibat dengan aktiviti berpeluh atau menggunakan stokin. Ul4t air ini berpunca daripada kulapuk tric0phyton yang berkembang di dalam air. Ul4t air ini tidak berlaku di kalangan orang yang biasanya berkaki ayam kerana kadar lembapan,peluh dan juga kekurangan pengalihan udara yang baik pada kaki mewujudkan keadaan yang sangat sesuai bagi u4t air membiak.

Namun, kadangkala ul4t air ini boleh berlaku disebabkan kita menggunakan air yang tidak bersih untuk mencuci kaki ataupun tangan. Tanda Ulat Air Menyer4ng. Kebiasaannya ulat air ini akan menyerang di celah-celah jari kaki atau tangan. Pada sebilangan orang, kulit di celah jari kaki akan mengelupas, merekah dan berkuping.

Selain itu,kadang-kadang terdapat kemerahan dan juga lecetan pada tapak kaki dan di sepanjang bahagian tepi kaki. Perubahan kulit ini mungkin diikuti dengan rasa gat4l. Faktor Ul4t Air Menyerang ialah kerana Kaki yang berpeluh, Tabiat tidak mengeringkan kaki dengan baik selepas berenang atau mandi, Memakai kasut dan sarung kaki yang ketat dan Iklim yang panas.

Cara Tradisional Mengubati Kutu Air, dengan Ubi Kayu. Cara pertama untuk mengubati ulat air ini adalah menggunakan ubi kayu.Caranya, kupaslah kulitnya dan cuci hingga bersih. Seterusnya parut ubi kayu itu dan tampalkan kepada kulit yang terkena ula4t air itu. Biarkan sehingga kering dan lakukan cara ini sehari sekali sehingga pulih.

Kedua ubati menggunakan Daun Keladi. Daun keladi juga boleh digunakan untuk mengubati ul4t air. Hanya ambil kulit batangnya, kemudian jadikan pembalut pada kaki yang terkena ul4t air tersebut. Ketiga dengan menggunakan Bawang Putih. Selain dapat mengubati sakit gigi, bawang putih juga dipercayai dapat mengubati ul4t air kerana ia mempunyai khasiat ant1biotik.

Caranya mudah sahaja,hanya hiris bawang putih kemudian gosokkan ke tempat yang terkena ulat air beberapa kali sehari. Anda juga boleh menumbuk bawang putih sehingga lumat dan sapukan ke bahagian yang terkena ul4t air. Lakukan langkah ini selama beberapa hari sampai sembuh. Keempat guna Daun Sirih. Ambil lebih kurang 10 lembar daun sirih. Lumatkan atau hiriskan daun sirih tersebut mengguna pis4u.

Rebus ke dalam air mendidih,tambahkan sesudu garam dan tunggu sampai air berbau sirih. Angkat dan masukkan air rebusan ke dalam bekas. Kemudian tambahkan air biasa dengan air rebusan daun sirih tadi supaya boleh kaki anda boleh direndamkan (suam). Rendamkan kaki anda selama 10-15 minit. Lakukan cara ini selama tiga hari berturut-turut atau sehingga anda rasa ul4t air tadi sembuh.

Kelima guna Garam. Khasiat garam juga dapat dimanfaatkan untuk mengubati ul4t air. Caranya mudah sahaja,hanya campurkan air hangat dengan garam. Kemudian rendamlah kaki anda yang terkena jangkitan ul4t air selama 15-20 minit. Campuran air suam dan garam memang terbukti dapat membnuh kum4n dan bakteri4.

Keenam guna Baking Soda. Selain digunakan untuk membuat kek, baking soda juga dapat digunakan untuk mengubati ul4t air. Campurkan baking soda ke dalam air hangat, lalu rendamlah kaki anda selama 15-20 minit. Kemudian cuci sehingga bersih kaki anda. Lakukan cara ini secara teratur selama beberapa hari atau sehingga kaki anda sembuh dari ul4t air.

Ketujuh dengan menggunakan Minyak Kelapa. Cukup sapukan ke kawasan kulit yang terkena ul4t air beberapa kali sehari. Lakukan cara ini selama beberapa hari sehingga ul4t airnya sembuh. Penjagaan Diri Sekiranya Terkena Ulat Air. Letakkan krim ant1 kulat pada tempat yang terjejas sebanyak dua hingga tiga kali sehari untuk tiga minggu.

Teruskan penggunaan ubat sehingga jangkitan ul4t air itu pulih. Basuh kaki anda setiap hari selepas melakukan aktiviti. Keringkan kaki anda dengan sempurna, terutamanya di celah jari kaki anda.

Sandal adalah yang paling sesuai dalam cuaca panas. Elakkan daripada memakai kasut yang ketat. Pakai sarung kaki yang diperbuat daripada kain kapas dan tukarnya setiap hari atau secara lebih kerap jika ianya menjadi lembap. Jika boleh,berkaki ayam apabila di rumah. Renjiskan serbuk ant1 kulat ke dalam kasut anda pada waktu siang. Sumber dari lobakputih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *