Petua Hilangkan K4yap Ular Menggunakan Tumbuh-tumbuhan Yang Tumbuh Di Sekitar Rumah Saja

K4yap atau nama saintifiknya H3rpes Zost3r merupakan penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Varicella Zoster didalam badan. Ia merupakan jangkitan v1rus yang akan menyebabkan pesakit ditumbuhi ruam, kegatalan, dan lepuh yang menyebabkan kesakitan. Sumber dari Jetem. Di antara yang berisiko tinggi untuk mendapat penyakit k4yap ialah Warga emas yang berumur 50 tahun dan ke atas.

Mereka yang memiliki kelemahan sistem imuniti yang rendah seperti pesakit H1V, pesakit k4nser yang melalui kemoter4pi, dan juga pesakit kronik yang bergantung kepada steroid. Apabila seseorang disahkan mempunyai penyakit k4yap, fokus utama rawatan yang akan diberikan adalah untuk, Meredakan kesakitan, Memendekkan tempoh masa penyakit yang dialami, Mengelakkan berlakunya komplikasi terutamanya ‘post herpetic neuralgia’.

Di antara rawatan yang akan diberikan oleh doktor ialah Memberikan ubat potassium perm4nganate untuk disapu pada gelembung air dengan tujuan untuk mengeringkan gelembong-gelembong air dengan cepat dan mengelakkan berlakunya jangkitan kum4n atau bakteria lalu menyebabkan gelembung merebak ke seluruh badan.

Memberikan ubat penahan sakit seperti non steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) seperti diclofenac bagi mengurangkan kesakitan yang dialami oleh pesakit. Memberikan ubat neuroaktif seperti amitryptiline. Memberikan ubat antivir4l semasa gelembong-gelembong air mula timbul untuk disapu pada kulit bagi membantu mengelakkan komplikasi, memendekkan tempoh masa jangkitan dan mengurangkan risiko jangkitan daripada merebak.

Pesakit yang mempunyai sistem imuniti yang rendah akan diberikan rawatan di wad dengan ubat antivir4l intravena. Pesakit yang ditumbuhi k4yap pada bahagian muka dan berdekatan dengan mata akan dibawa untuk mendapatkan rawatan daripada pakar mata dalam kadar segera bagi mengelakkan berlakunya komplikasi seperti buta.

Vaksin bagi menghalang penyakit k4yap boleh diberikan kepada individu yang berumur 60 tahun ke atas dan bagi mengelakkan daripada terkena k4yap. Petua hilangkan k4yap Dari Sumber Fooyoh pula, Selain mendapatkan rawatan di hospital, anda juga boleh mengamalkan petua hilangkan k4yap yang berikut Jangan makan makanan berminyak.

Selain itu Jangan makan buah-buahan tempatan kerana sifatnya yang sejuk akan menyebabkan saraf anda sakit & kay4p menjadi semakin teruk. Jangan gunakan sabun di tempat yang berkay4p kerana bahan kimia dalam sabun akan menyebabkan k4yap menjadi semakin teruk. Jangan makan buah atau sayur yang menjalar. Jangan makan makanan yang gatal. Jangan pakai pakaian yang ketat.

Pakai pakaian yang longgar untuk mengurangkan geseran di antara pakaian dan kulit yang berkay4p. Jangan pakai pakaian yang baru digosok atau baru diangkat dari jemuran. Jangan pakai pakaian yang basah. Sapu bahagian yang berkay4p dengan bedak sejuk. Sapu dengan alor vera ke bahagian yang berkay4p. Sapu kelapa parut yang dicampur gula. Ambil buah senduduk masak, hancurkan dan sapukan pada bahagian yang berkay4p.

Sifat buah senduduk masak yang sejuk akan membantu mengeringkan kay4p dengan cepat dan mengurangkan kegatalan. Daun cili dan kapur makan. Ramas daun cili sehingga lumat dan campurkan sedikit kapur makan. Sapu dibahagian yang terkena kay4p sebanyak 2 kali sehari. Tumbuk daun pokok duit-duit sehingga hancur kemudian tekapkan pada tempat yang berkay4p selama semalaman.

Asah kulit pokok kerayong dan sapukan ke tempat yang berkay4p. Asah duri pokok kekabu dan sapukan pada kawasan yang berkay4p. Ambik 10 duri pokok kekabu, asah sehingga keluar getah. Sapu getah tadi ke kawasan yang berkay4p. Tumbuk daun delima dan bedak sejuk. Tampal pada kawasan yang berkay4p.

Cari pucuk daun bunga melur , pucuk daun buah delima , daun setawar dan pucuk daun semambu. Kisar semua bahan tadi sehingga hancur dan campurkan dengan bedak sejuk. Sapu pada kawasan berkay4p. Dapatkan ubi bemban dan asahkan pada lesung batu. Ambil patinya dan sapu pada kay4p. Dapatkan akar rumput kerbau. Bersihkan dan celup dalam bedak sejuk, kemudian sapukan pada kayap.

Ambil garam bukit dan campurkan dengan sedikit air biar lalu sapukan ke kay4p. Anda juga boleh ambil 4 cubit garam bukit dan larutkan dalam segelas air suam. Minum. Ambil sebatang pokok keladi candik. Keluarkan air dari batangnya dan sapukan pada kay4p. Mandi ais juga boleh membantu menghilangkan kay4p dengan cepat, disamping mengurangkan gatal yang dialami. Kredit kepada bidadari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *