Semakin Berusia Tekanan Stres Pekerja Bertambah Di Pejabat

Setiap pekerja pasti pernah merasakan tekanan di tempat kerja. Walau bagaimanapun, pekerja senior sering merasakannya. Ini memetik fakta dalam kajian yang dijalankan oleh Portland State University, Oregon, Amerika Syarikat.

Banyak perkara negatif di pejabat boleh menjejaskan kepuasan kerja antara pekerja muda dan pekerja lama. Malah, perkara-perkara negatif lebih menjejaskan pekerja senior.

“Kepuasan kerja adalah hak pekerja yang mesti diberikan oleh majikan, tidak kira muda atau muda, anda pasti tidak mahu bekerja dengan polisi syarikat seperti pekerja muda yang diperlakukan seperti ini sementara orang tua dianggap seperti itu,” kata profesor psik0logi Portland State University, Donald Truxillo.

Malah, ada beberapa sistem sumber manusia yang sangat sensitif terhadap usia. Sistem ini harus memberi tumpuan lebih kepada pengurus. Ini adalah supaya majikan dapat lebih sensitif terhadap keperluan pekerja mengikut usia. Studyfind berkata, pasukan penyelidikan menjalankan kaji selidik 243 pekerja selama setahun. Umur responden adalah sekitar 24 tahun – 64 tahun.

Selesa Bekerja Bila Dihargai dan Disokong. Kajian itu juga mendapati bahawa semua pekerja merasakan lebih tenang apabila mereka merasai dipercayai dan dihargai di tempat kerja. Apabila kurang sokongan dan rasa hormat, ramai pekerja rasa sangat tertekan.

Penemuan ini menunjukkan bahawa tekanan sangat ketara bagi pekerja yang lebih tua. Tetapi, mereka akan rasa lebih berguna di tempat kerja jika ada interaksi bermakna dengan yang lebih muda.

Selain pelbagai masalah di tempat kerja, semua pekerja muda dan tua akan rasa tertekan jika hubungan mereka buruk dengan bos mereka. Walau bagaimanapun, kekurangan perhatian dari pihak atasan juga mempunyai kesan yang berbeza. Pekerja lama akan cenderung lebih tertekan daripada pekerja muda jika menghadapi situasi yang sama. Sumber Aliffchannel

Bila bercakap soal kerja, memang tak akan pernah habis. Hari-hari kerja pasti bertambah dan tak akan sekalipun berkurang. Bagaimanapun, segalanya akan menjadi mudah sekiranya kita pandai dan tahu cara untuk menguruskannya. Tak semestinya anda perlu stay di ofis sehingga lewat malam untuk menyelesaikan segala urusan kerja. Ingat, anda punya keluarga dan kehidupan sosi4l yang perlu anda luangkan masa bersama juga.

Sedikit tips, Satu, kerja tu pergi balik on-timelah. Sebab kerja sampai lebih masa pun, tak guna juga. Kerja takkan habis sampai bila-bila. Dua, hubungan dengan Tuhan tu wajiblah jaga. Utamanya solat fardhu lima tu jangan tinggal. Solat tahajjud dan duha tu buatlah selalu biar jadi amalan harian.

Ketiga, sabar dan senyum selalu. Jangan banyak cakap benda tak penting di tempat kerja. Jangan cakap pasal pentadbiran bagai. Buat kerja kita je. Sebab, kalau nak bertekak hal ni, baik kau masuk politik ubah sistem terus.

Keempat, doa selalu biar Allah lindungi dan limpahi rezeki. Kerja dengan orang, bila-bila boleh kena buang. Kerja sendiri, bulat-bulat bergantung tuah rezeki setelah usaha. Akhir sekali, jangan cakap pasal orang lain. Rajinkan diri improve diri sendiri. Playsafe selalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *