Tak jadi nak diet lah camni..Pertandingan perut buncit bakal diadakan di Sabah, tawar hadiah wang tunai!

Masalah perut buncit dikalangan lelaki bukanlah perkara baru. Malah perut buncit sering dikaitkan dengan lelaki yang sudah berkahwin kononnya semakin bahagia.Jika suami anda memiliki perut buncit, mungkin mereka boleh sertai pertandingan ini.

Baru-baru ini, tul4r di media sosial mengenai satu pertandingan di Sabah sebagai tanda pengiktirafan buat kaum lelaki yang memiliki perut buncit. Menariknya, pemenang tidak hanya pulang dengan tangan kosong.

Hadiah wang tunai ditawarkan buat pemenang dimana tempat pertama bakal membawa pulang wang tunai sebanyak RM 400, tempat kedua pula RM 300 manakala ketiga pula RM 200 dan sebanyak RM 50 akan diberikan kepada pemenang saguhati.

Cara untuk menang sangat sahaja, lagi besar perut anda, lebih besar potensi untuk anda menang.Jadi buat lelaki di luar sana yang memiliki perut buncit, boleh la cuba sertai pertandingan ini. Mana tahu perut buncit anda itu sebenarnya membawa tuah.Sumber vitdaily kredit rotikaya

MASALAH perut buncit adalah sesuatu yang normal baik dalam kalangan lelaki mahupun wanita.Jika masalah itu tidak diatasi dengan segera bimbang ia mengundang pelbagai k0mplikasi peny4kit seperti diabetes, tekanan dar4h tinggi, peny4kit jantung, masalah tulang atau kolestrol tinggi.

Bagaimanapun, jangan gusar. Bagi membantu menghilangkan perut buncit khususnya selepas raya, Coach Nurulami menerusi laman sosial Instragram berkongsi tujuh tip yang boleh diamalkan.

#1. Kurangkan gula

Memadai selepas Syawal menikmati pelbagai makanan dan minuman yang bergula. Mulai hari ini amalkan minum air putih secukupnya.

#2. Makan lemak baik

Lupakan rendang ayam ataupun daging seketika. Cuba usahakan mengambil lemak baik daripada buah avokado dan omega-3.

#3. Karbo kompleks (sayuran, bijirin)

Karbo kompleks yang cukup serat membuatkan kenyang lebih lama. Selain itu antara rahsia perut kempis lebih cepat adalah dengan mengambil serat mencukupi.

#4. Minum air putih secukupnya

Setiap 25 kilogram (kg) memerlukan seliter air putih. Ini bermakna, sekiranya memiliki berat sebanyak 75 kg maka minum tiga liter air sehari. Fokus utama cukupkan pengambilan air.

#5. Protein sihat (ikan, tauhu, tempe, telur, ayam)

Nikmati protein yang sihat yang dimasak dengan kaedah rebus, bakar atau panggang. Elak masakan berlemak dan bergoreng

#6. Mula aktif bersenam

Tiada ada masa bersenam? Cuba kekal aktif sepanjang hari. Banyakkan bergerak dan berjalan berbanding hanya duduk.

#7. Elak stres

Selepas raya ramai individu stres disebabkan berat naik, poket pula semakin ‘kempis’. Jom elakkan stres, daripada memikirkan berat naik sebaliknya amalkan tip hilangkan perut buncit ini.

Selamat mencuba!Sumber: @coach_nurulami kredit sinarharian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *